CCFC Design Award | LMC Student Services Renovation

November 15, 2016 – The Los Medanos College Student Services Complex Renovation had the distinction of receiving an AWARD OF MERIT in the Modernization category of the 2016 CCFC Professional Design Awards Program. Accepting the award at the CCFC 23rd Annual Conference was Ray Pyle, Chief Facilities Planner and Ben Azarnoush, Director of Construction Program Controls from Contra Costa CCD, and Gary Moon, AIA, Design Principal and Phil Newsom, Architect, Managing Principal from tBP/Architecture.

Jury Comments:  “This project is well integrated with the existing architecture and the update retains its identity . . . impressed that this project retained as much of the existing structure as possible, minimizing extensive concrete removal.”

 

012915_Los_Medanos_College_Student_Services_Center_JPP_6242-2 012915_Los_Medanos_College_Student_Services_Center_JPP_6329

The original concept expressed by College President Peter Garcia was, “…to open up Los Medanos College to the Community and form a welcoming sense of place.” in order to support student success. His vision was translated into a master plan and the subsequent construction of a re-envisioned Los Medanos College campus in which the original, single megastructure building was transformed into a campus by constructing selectively-located additional buildings. The overall design marries the original concrete megastructure aesthetic with the humanistic scaled new buildings. This creates an overall sense of “place”. The approach of the Student Services Center renovation goal was to transform the portion of the mega-structure that fronted the new central quad into a campus front door where new students see a convenient flow of related Student Services that are laid out to serve them. The challenge was to design an engaging space in which students could easily discover and be drawn to all the campus services without altering the existing structure. Created was a bright, active space by calculatedly puncturing the ubiquitous roof waffle slab and the second floor plate with openings to bring natural light into all levels of the building while minimally affecting the structure. Now, students visit the welcome center in a new central atrium that is enlivened by skylights. From there, they can easily progress to the college services that they need. Colors and materials were chosen to promote a confident, sophisticated collegiate environment. Read more/Portfolio.

Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedIn